Om webbdesign och status

Efter att ha läst en intressant diskussion på Jason Santa Marias’s blogg, började jag tänka på olika design-medium, och framför allt webben som ett medium.

Diskussionen i blogginlägget och i kommentarsfältet var hurvida en grafisk designer även kan jobba med webb, och även att titeln webbdesigner i mångas öron är någon nedvärderat. Detta är något jag kan känna igen mig i, tyvärr. Ofta när jag berättar vad jag gör så säger jag att jag är en grafisk designer då jag tycker det bäst beskriver vad jag gör. När jag ska berätta vad jag gör just nu säger jag något i stil med: “Jo jag håller på att göra en webbsida, men jag gör annat också, är mest nu jag gör det”. Jag säger det som om jag nästa skämdes över att jobba med mediumet webb, men varför?

Webb är ett otroligt roligt och utmanande medium, som låter mig få en tvåriktad kommunikation med mottagaren. Det är interaktion mellan människa och maskin. Det är teknik, det är design, det är konst, det är uppfinningsrikedom och problemlösning. Det är ett medium jag har en hatkärlek till men som på senare tiden har pendlat över till kärlek på grund av alla fördelar. Men varför har det till skillnad från fysiska medium som papper inte samma status?

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *